+31 (0)20 244 00 16 info@stichtingdon.nl

Onderzoekers Engelse en Carlotti van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben ambitieuze plannen. Met hun huidige onderzoeksprogramma willen zij meer insuline-producerende bètacellen beschikbaar maken voor mensen met diabetes type 1. Op grote schaal. Geautomatiseerd. Het doel? Door middel van celtransplantatie meer mensen de kans geven volledig te genezen van diabetes type 1. Stichting DON (stichting Diabetes Onderzoek Nederland) biedt financiële ondersteuning.

Maarten de Gruyter, oprichter van stichting DON: “DON investeert in baanbrekende onderzoeken die zich richten op volledige genezing van diabetes type 1. Het onderzoek van Carlotti en Engelse vormt hierin een belangrijke stap. We financieren hun onderzoek dan ook voor een periode van vijf jaar.”

Bij mensen met diabetes type 1 is de aanmaak van insuline verstoord. Hun insuline producerende bètacellen uit de eilandjes van Langerhans worden door hun eigen immuunsysteem kapotgemaakt. Eilandjes van Langerhans kun je isoleren uit een donor-alvleesklier. Transplantatie van deze eilandjes kan aan een kleine groep mensen met diabetes type 1 uitkomst bieden. Eén van de problemen is echter het tekort aan donoren; dit maakt dat er te weinig ‘natuurlijke’ eilandjes van Langerhans voor transplantatie beschikbaar zijn. Het alternatief is de kweek van bètacellen uit stamcellen. Op dit innovatieve proces richt zich het onderzoek van het RegMed XB project waaraan stichting DON eveneens een financiële bijdrage levert. RegMed XB brengt onderzoeksinstituten, gezondheidsfondsen en artsen in Nederland samen om oplossingen te vinden voor chronische ziekten als nierziekten, artrose en diabetes.

Carlotti en Engelse werken aan een parallel project dat zich op de volgende fase richt. Zij onderzoeken hoe de productie van transplanteerbare bètacellen uit stamcellen valt op te schalen. “Als we van stamcellen op grote schaal bètacellen kunnen kweken, dan kunnen we veel meer diabetes type 1 patiënten met bètaceltherapie behandelen dan op dit moment mogelijk is,” aldus Engelse.

Het opgeschaald kweken van bètacellen uit stamcellen is een complex proces. Onbedoeld kunnen er namelijk ook ongewenste cellen ontstaan. Daarom kijken de onderzoekers eerst hoe de stamcellen zich in een grote kweekvijver gedragen. “Momenteel onderzoeken we hoe de cellen eruitzien, hoe ze zich gedragen, wat hun identiteit en functie is en hoe veilig ze zijn.” In de tweede fase worden de bètacellen in geautomatiseerde celkweeksystemen geplaatst, waardoor het proces versneld kan worden. Dan gaat de machine leren om de eilandjes van Langerhans zelf op grote schaal te kweken.

 

Over stichting DON

Stichting Diabetes Onderzoek Nederland, kortweg stichting DON is in 2006 opgericht door Maarten de Gruyter met een duidelijk doel: diabetes type 1 genezen. Want hoewel diabetes type 1 te behandelen is, is de ziekte nog niet te genezen. De complicaties zijn ingrijpend; van blindheid en amputaties tot hart- en nierfalen. DON investeert in onderzoeken die zich richten op volledige genezing van diabetes type 1 en kan hierin rekenen op een grote groep donateurs en betrokken ambassadeurs.

Bronnen: persbericht stichting DON (22-3-2018)