+31 (0)20 244 00 16 info@stichtingdon.nl

Op zaterdag 16 juni vierden wij 12 jaar stichting DON samen met vrienden, sponsoren, ambassadeurs, trouwe en nieuwe donateurs in het Koetshuis van Stalhouderij De Zadelhoff te Breukelen. We kijken met veel plezier terug op een zeer geslaagde verjaardagsviering middels dit mooie artikel in het Stan Huygens Journaal.

‘Cordon tegen diabetes’

Vastgoedman Cor van Zadelhoff kon het niet laten. “U denkt dat u hier bent voor de stichting Diabetes Onderzoek Nederland”, riep hij in Breukelen tegen de sponsoren, vanaf een open koets met vierspan. “Maar eigenlijk bent u hier om een kijkje te nemen bij onze stalhouderij De Zadelhoff! “Koetsen genoeg voor bruiloften, andere feesten en uitvaarten; een groeimarkt!”

Iedereen kon het goed hebben. “U bent allemaal commercieel ingesteld”, hield Van Zadelhoff de vele ondernemers onder de genodigden nog voor. Bovendien bood hij zijn landelijke feestlocatie gratis aan. Ook cateraar Famous Flavours van ondernemer Tobias Overgoor presenteerde geen rekening, te danken aan een anonieme sponsor. Zo komt het goede doel mooi aan zijn trekken.

Organisaties kunnen een voorbeeld nemen aan DON, dat werkt aan een structurele oplossing voor Diabetes. Want tijdens het fundraising-diner informeert de stichting de gevers over wat er met hub geld is bereikt. Zo worden zij deelnemers. Daarbij komt dat bewust wordt gewerkt, op termijn, de overdracht van de organisatie aan de volgende generatie. Als het doel dan nog niet bereikt is, natuurlijk: een middel tegen de sluipmoordenaar Diabetes type 1, waarmee 100.000 patiënten in ons land te kampen hebben.

“Het aantal blijft groeien”, zei de Leidse onderzoeker prof. dr. Eelco de Koning, “en we weten niet waarom. Komt het door de over-hygiënische omstandigheden waaronder kinderen opgroeien, waardoor ze te weinig weerstand opbouwen? Het blijft gissen.” De Koning haalde aan dat het al is gelukt om mini-alvleesklieren te produceren, die de insuline maken waaraan diabetes-patiënten zo’n behoefte aan hebben. “Dat is mede te danken aan het onderzoek dat DON in zijn 12-jarig bestaand kon financieren. Farmaceuten waren tot voor kort terughoudend om onderzoekt te doen op dit gebied.” Zij hebben er immers baat bij als patiënten de door hen geleverde insuline blijven injecteren. “Maar inmiddels”, vervolgde De Koning, “beginnen ook zij insuline-producerende cellen te kweken uit stamcellen.” Het stamcelonderzoek aan het Hubrecht Instituut in Utrecht werd ook aangejaagd door DON. Inmiddels doet LUMC-wetenschapper Arnaud Zaldumbide eveneens baanbrekend onderzoek met DON-geld.

Kelly van Zoghel (26), organisatie-adviseur in de ouderenzorg, was een van de jongsten in de sfeervolle stalruimte en zij heeft Diabetes 1. “Ik word voorzitter van DON-jong, de jongerenclub waarvoor we ook andere bestuursleden zoeken” vertelde ze.

“Mensen die nu doneren, kunnen straks zeggen dat zij hebben bijgedragen aan de genezing van diabetes”, verzekerde kleding-ondernemer Dennis Albada Jelgersma tussen de dinertafels. “Dit verdient alle respect”, vond Kees van Meeuwen, die met zijn Agri Sales Academy commerciële trainingen geeft voor de landbouwsector. Hij is een schoolvriend van Maarten de Gruyter, de Amsterdamse vastgoedman die DON oprichtte.

Op een keurige manier benaderde de stichting de genodigden, onder wie WE-fashion-eigenaar Ronald de Waal, oprichter van software-gigant Exact Arco van Nieuwland en biotech-investeerder Mark Wegter. Wie nog niet had getekend voor een gift voor komende tijd, vond een enveloppe met een handgeschreven boodschap of hij/zij een bedrag wilde aankruisen en een handtekening wilde zetten. “K.P. van der Mandele legde op zo’n avond gewoon een enveloppe op je stoel, met het bedrag dat van je verwacht werd”, lachte Bart Dura over de bekende Rotterdamse bankier. “Als het je slecht ging, werd je gespaard. Dan stond er op de stippellijn voor het bedrag een grote nul.”

Heel anders pakte gastheer Van Zadelhoff het aan. Hij sprak de DON-ateurs klip en klaar toe: “Dokken voor DON! Denk eraan, een doodshemd heeft geen zakken, Je moet alles in het leven zelf regelen. Dus nu. Geven bij leven!”
Zo werd de avond een waar Cor-DON tegen de slopende ziekte diabetes.

‘EXTRAATJE UIT DEN BOSCH’

DON-oprichter Maarten de Gruyter kreeg in Nuland al voorafgaand aan het diner in Breukelen een cheque voor de stichting Diabetes Onderzoek Nederland. In de tuin van de familie Van Der Valk kwam het Bossche bedrijfsleven bijeen voor het gala van FC Den Bosch. Asl voormalig voorzitter greep De Gruyter de kans om zijn opvolger Jan-Hein Schouten te prijzen. Want er werd dit jaar €30.000 geld ingezameld voor de jeugdopleiding van de club, DON hield hetzelfde bedrag aan de avond over.

Vincent van der Valk en Frank Kasteleijns meldden nog dat Grand Casino ook komend seizoen hoofdsponsor van de club is. Burgemeester Jack Mikkers liet weten uit wat voor hout hij gesneden is door, tot verassing van de aanwezigen, spontaan een duet te zingen met lokale beroemdheid John de Bever.

Bron: Stan Huygens Journaal Telegraaf.nl