+31 (0)20 244 00 16 info@stichtingdon.nl

Uniek gezamenlijk initiatief op weg naar genezing

Onderzoekers starten een grote studie om cellen te redden van mensen met diabetes type 1, zodat ze toch weer eigen insuline kunnen aanmaken. Diabetescomplicaties worden hierdoor aanzienlijk beperkt. Het Diabetes Fonds en stichting DON investeren samen 1,5 miljoen euro in dit innovatieve onderzoek onder leiding van dr. Arnaud Zaldumbide van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij vervolgt hiermee zijn recente baanbrekende ontdekking dat niet het afweersysteem de vergissing maakt die leidt tot diabetes type 1, maar de insulineproducerende cellen zelf.

Bij diabetes type 1 worden de insulineproducerende cellen (bètacellen) vernield door het afweersysteem. Vorig jaar ontdekten Arnaud Zaldumbide en Bart Roep dat dit niet een vergissing is van het afweersysteem, zoals voorheen werd gedacht, maar van de bètacel zelf. De bètacel kan lijden aan ‘celstress’, waardoor de cel in plaats van insuline een ander eiwit produceert, dat de afweerreactie oproept.

Weg naar genezing vervolgd
Maar wat gaat er mis in de gestreste bètacel? Dat onderzoekt Zaldumbide de komende vijf jaar binnen een internationale samenwerking met prof. Decio Eizirik van de Vrije Universiteit Brussel, met prof. Bart Roep en dr. Bruno Guigas van het LUMC. Het uiteindelijke doel is om nieuwe behandelingen te vinden om bètacellen te ‘ontstressen’, zodat het afweersysteem ze met rust laat. De onderzoekers verwachten praktische uitkomsten, waarmee concrete nieuwe therapieën ontwikkeld kunnen worden die voorkomen dat de bètacel het verkeerde eiwit aanmaakt dat de aanval uitlokt.

Zaldumbide: “Hopelijk kan een nieuwe therapie de overgebleven bètacellen bij mensen met diabetes type 1 beschermen tegen aanvallen van het afweersysteem. We weten dat zelfs een kleine hoeveelheid resterende bètacellen het risico op diabetescomplicaties verkleint. Ook willen we nieuwe factoren identificeren waarmee we het verloop van diabetes type 1 beter kunnen volgen en mensen eerder kunnen diagnosticeren. Misschien zelfs al voordat ze diabetes hebben, zodat we kunnen voorkomen dat de bètacellen vernietigd worden.”

Innovatie in diabetesonderzoek
Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds:
“Dit is een innovatief, internationaal onderzoek, waarbij de onderzoekers pioniers zijn in het onderzoeken van nog onbekende processen die zich in de bètacellen afspelen. Ik ben er trots op dat wij dit samen met stichting DON kunnen financieren, met geld dat wij beiden ontvangen van onze donateurs.”
Floor Dijkgraaf, directeur stichting DON:
“Dit onderzoek is een unieke benadering om te onderzoeken wat er misgaat bij diabetes type 1. Het zal enorm bijdragen aan de immunologische kennis en de volgende stap betekenen op de weg naar genezing van diabetes type 1.”

Over het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Daarom wil het Diabetes Fonds Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Enerzijds door wetenschappelijk onderzoek te financieren naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2. Anderzijds door de gezonde keuze makkelijker te maken: het Diabetes Fonds focust zich komende jaren op vermindering van de suikerinname met een derde. Voor meer informatie over diabetes kunt u terecht op de website van het Diabetes Fonds. www.diabetesfonds.nl

Over stichting DON
Stichting Diabetes Onderzoek Nederland, kortweg stichting DON,  is in 2006 opgericht door Maarten de Gruyter met een duidelijk doel: diabetes type 1 genezen. Want hoewel diabetes type 1 te behandelen is, is de ziekte nog niet te genezen. De complicaties zijn ingrijpend; van blindheid en amputaties tot hart- en nierfalen. DON investeert in onderzoeken die zich richten op volledige genezing van diabetes type 1 en kan hierin rekenen op een grote groep donateurs en betrokken ambassadeurs. www.stichtingdon.nl

Bronnen: persbericht stichting DON en Diabetes Fonds (14-6-2018)