Het is aanstaande maandag Wereld Diabetes Dag. Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) organiseert op deze dag een lustrumgala, om extra aandacht te generen voor diabetes type 1, haar tienjarige bestaan te vieren en geld op te halen om een naar eigen zeggen baanbrekend onderzoek te kunnen laten uitvoeren. “Hoe eerder diabetes te genezen is, hoe beter; het is een slopende rotziekte.”

De insulineproducerende cellen in de alvleesklier worden bij mensen met diabetes type 1 aangevallen; insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. “Ik ben 24/7 bezig met het in balans houden van mijn bloedsuikerspiegel”, aldus Wiebine Hos (22) die zelf al twaalf jaar diabetes type 1 heeft en gastvrouw is tijdens het lustrumgala. “Als ik bijvoorbeeld iets eet, gaat mijn suikerspiegel omhoog. Om te zorgen dat ik dan de juiste hoeveelheid insuline binnenkrijg, moet ik op mijn insulinepomp, die steevast in mijn broekzak zit, aangeven hoeveel koolhydraten ik heb gegeten. Met sporten gaat juist mijn bloedsuikerspiegel omlaag en moet ik daar op anticiperen.”

Slopende ziekte

Wiebine vervolgt: “Diabetes is een slopende rotziekte. Na een paar jaar of als je ouder wordt, kan je ernstige complicaties krijgen als je suikerwaardes te hoog zijn, zoals blindheid en hart- en nierfalen.”

Wiebine heeft er vertrouwen in dat er een behandeling komt die de ziekte gaat genezen. Stichting DON is in 2006 speciaal in het leven geroepen om onderzoeken te financieren die dit als doel hebben. “Gek genoeg wordt er meer geïnvesteerd in het veraangenamen van het dagelijkse leven van diabetespatiënten, dan in het zoeken naar een echte oplossing: volledige genezing”, schrijft de stichting op haar website.
Lees hier verder.

Bron: Nieuws.nl