+31 (0)20 630 65 35 info@stichtingdon.nl

Op weg naar stamceltransplantatie bij diabetes type 1

 


Ter ere van het tienjarig bestaan maakt stichting DON baanbrekend nieuw onderzoek mede mogelijk waarbij universitaire Nederlandse topinstituten ( Maastricht University, Leids Universitair Medisch Centrum, het Hubrecht Instituut en TU Eindhoven) de krachten bundelen. Gezamenlijk ontwikkelen zij een nieuwe therapie voor de genezing van diabetes type 1. Innovatieve ontwikkelingen uit wetenschappelijk onderzoek worden samengevoegd om een oplossing voor diabetes type 1 te vinden.

Diabetes type 1

In Nederland hebben meer dan 100.000 mensen diabetes type 1. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de insuline producerende bètacellen, die samen de eilandjes van Langerhans vormen, grotendeels vernietigt. De eilandjes van Langerhans zorgen in de alvleesklier voor de insulineproductie. Door deze fout in het eigen afweersysteem wordt er geen of nauwelijks meer insuline aangemaakt waardoor mensen met diabetes type 1 dagelijks, op gezette tijden, insuline spuiten om de bloedglucose op peil te houden.

Transplantatie

Transplantatie van de hele alvleesklier of van alleen de eilandjes van Langerhans blijkt een goede behandeloptie voor patiënten met diabetes type 1. Er komt echter slechts een gering aantal patiënten hiervoor in aanmerking door een gebrek aan orgaandonoren en de noodzakelijke afweerremmende medicatie die patiënten levenslang moeten slikken om afstoting van de cellen van de alvleesklier of eilandjes te voorkomen. Een alvleesklier- of eilandjestransplantatie is daarom op dit moment alleen bedoeld voor patiënten met ernstige complicaties en patiënten waarbij het niet lukt om de bloedsuikers goed in te stellen.

Met alle opgedane kennis in de afgelopen jaren, staan we nu aan de vooravond van klinische vertalingen. Het onderzoek naar een nieuwe transplantatiemethode is hier een fantastisch voorbeeld van. Kennis wordt gedeeld en krachten worden gebundeld waardoor er binnen vijf jaar naar alle waarschijnlijkheid een stap richting de patiënt kan worden gemaakt.

Pieter Akkerman

Bestuurslid Onderzoek

Krachten bundelen

Het Hubrecht Instituut werkt hard aan het maken van de eilandjes van Langerhans uit stamcellen, als dit lukt dan is het aantal eilandjes voor transplantatie ongelimiteerd en ben je niet meer afhankelijk van donoren. De Universiteit van Maastricht is gespecialiseerd in ‘tissue engineering’ voor het behoud en herstel van weefsels. Zij hebben de kennis in huis om door middel van biomaterialen dragerconstructies voor cellen te ontwikkelen waarin de eilandjes zo worden ingepakt dat deze niet meer worden aangevallen door het afweersysteem, vergelijkbaar met een theezakje. Het Leids Universitair Medisch Centrum is specialist in transplantatie van de eilandjes van Langerhans en de implementatie van nieuwe celtherapieën. In Nederland voert alleen het Leids Universitair Medisch Centrum transplantaties van de eilandjes van Langerhans uit.

Door de krachten van deze universitaire Nederlandse topinstituten te bundelen wordt fundamenteel wetenschappelijk onderzoek geïmplementeerd naar nieuwe therapie, waardoor er in de toekomst mogelijk vele patiënten van diabetes type 1 worden genezen. Het doel van stichting DON.

Help ons om de volgende stap te zetten, de stap naar genezing.

RegMed XB

De universitaire Nederlandse topinstituten gaan samenwerken in het nieuwe instituut voor regeneratieve geneeskunde: RegMed XB. In RegMed XB werken gezondheidsfonden, wetenschappers, ondernemers en artsen samen vanuit hun eigen instellingen. Deze samenwerkingen richten zich naast een oplossing voor diabetes type 1, op nierziekten en artrose. Regeneratieve geneeskunde heeft als doel het herstellen van zieke of beschadigde weefsels en organen. Hiermee kunnen wat nu chronische ziektes zijn in de toekomst mogelijk worden genezen. Nederland behoort tot één van de beste landen ter wereld als het gaat om regeneratieve geneeskunde.