“Vechten tegen volksziekte”

Om universiteiten te laten samenwerken voor onderzoek naar de allergrootste volksziekte was vastgoedman Maarten de Gruyter nodig. ,,Hij zei: ’Jullie moeten sámenwerken in onderzoek naar diabetes’,” memoreerde medisch onderzoeker dr. Paul Bouter. ,,’Niet steeds uitgaan van concurrentie met een andere universiteit’.” Onvoorstelbaar dat de universiteiten dat niet zelf konden bedenken.

,,Meer dan €10 miljoen werd afgelopen 13 jaar opgehaald voor onderzoek naar diabetes type 1”, wist Humberto Tan over de stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON). De presentator met zijn veelbesproken liefdesleven praatte de recente avond aan elkaar van de stichting die De Gruyter, vastgoedman van 2018, oprichtte. Dit keer was het jaarlijkse benefietdiner thuis bij het gezin van de oprichter, die afscheid nam als voorzitter.

Aan de tafels in zijn tuin in Aerdenhout zaten veel persoonlijke vrienden, bekenden van zijn bedrijf Boelens De Gruyter en enkele relaties van zijn ouders, supermarkttelg Joseph en Claartje de Gruyter. Zij maakten de eerste diners mogelijk, waar sindsdien mensen aanschuiven die zelf ervaring hebben met diabetes type 1.

„Maarten heeft het. ,,Mijn echtgenote heeft het”, zei tv en radio-presentator Jan Douwe Kroeske. ,,Mijn zoon accepteerde meteen heel moedig dat hij het heeft”, zei ex-voetbalprof en tv-analist Kenneth Perez. ,,Ik ben hier vanwege mijn dochter”, verklaarde Ajax-jeugdtrainer Ronald de Boer.

,,Deze stichting zit achter meer lijnen van onderzoek. Stuk voor stuk creatief en stuk voor stuk zeer kansrijk”, merkte Alexander Rinnooy Kan op, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam.

,,Mede door de inbreng van DON hebben we insuline producerende cellen leren maken uit stamcellen,.Nu moeten we ze nog goed kunnen inbrengen bij patiënten”, keek de Leidse prof. Eelco de Koning vooruit. Hij hing Maarten een sjerp om, passend bij zijn nieuwe erefunctie van honorary fellow van het Hubrecht Instituut in Utrecht, waar dit onderzoek plaatsvindt. ,,Je bent nu hoogleraar met wel drie o’s!”, volgens De Koning. ,,Dit had mijn vader nooit verwacht!”, riep de nieuwe zeg-prof en inderdaad bekeek Joseph de Gruyter het allemaal met rode ogen.

,,Een lieve, nuttige en gastvrije drammer”, zo omschreef Tooske Ragas, één van de DON-ambassadeurs, gastheer Maarten. ,,Zijn drammerigheid is de reden dat ik hier zit!”, meldde minister Hugo de Jonge (VWS). ,,Het paste helemaal niet in mijn agenda en ook niet in mijn portefeuille, want mijn collega Bruno Bruins gaat hierover!” Hij wist te vertellen: ,,Pharmaceuten willen nooit investeren in fundamenteel onderzoek. Dus moeten anderen het doen. Als het gaat om één enkele ziekte, moet het komen van particulier initiatief”, roemde hij stichting DON. ,,Het is niet iets dat vanuit de overheid gebeurt.”

De één na de ander werd door Maarten bedankt in zijn laatste, emotionele toespraak. ,, Met Marc Schröder ging ik in het begin stropend langs de dinertafels.” Bankier Pieter Akkerman, die lang penningmeester was, Famous Flavours-cateraar Tobias Overgoor, Detron-ondernemer George Banken, die zijn bedrijf Voordeel Wijnen inzette, voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer, betrokken vanaf het eerste uur en Paul Bouter: ,,Mijn arts”, zei Maarten. ,,Maar nog meer mijn vriend.” Hij schoot vol toen hij Arnold de Haan, eigenaar van 150 tankstations, ervoor bedankte dat hij steevast de resterende kosten van de dineravonden op zich nam.

De eerste daad van de nieuwe DON-voorzitter Peter Frans Pauwels, mede-oprichteer van TomTom, was het om Maarten erevoorzitter te maken. ,,Mijn dochter, nu 21, heeft al vanaf haar tiende diabetes. Ik geloof dat er tijdens mijn leven nog een oplossing komt”, voorzag hij gedreven. ,,We gaan ons ook richten op onderzoek via big data en data analytics. Daar geloof ik in!”

Op 12 juli is op NPO1 een tv-portret van Maarten te zien om 22:20 uur in ’Jaïr in Goed Gezelschap’.

Bron: Stan Huygens Journaal (Telegraaf)